Recordant el dia del casament – La Jueva de Tortosa – Visites guiades teatralitzades als Calls Jueus de Tortosa, Tarragona i Falset

Aquell dia el sol lluia amb força endinsant-se per la casa i despertant la immensa alegria portada pels preparatius del casament. La inquietud mesclada amb el goig de saber-me a prop del moment desitjat.

Rebria la benedicció del pare just abans de dirigir-me a la sinagoga. Entraria acompanyada de la mare i la sogra. Amb el vestit blanc de la mare i les sabates de la iaia. El tocat de la besàvia amb dues perles blanques i unes gotes d’oli de jesamí, simbolitzava la puresa del moment.

Gentó hauria entrat acompanyat del seu pare i el meu. Els dos sota la “jupa” el pali sostingut per homes solters, simbolitzant la futura llar, mirant a Jerusalem.

El rabí es disposà a beneir el vi, desprès seguiria la lectura de la qetubà, i a continuació, de les set benediccions del matrimoni.

Recordo bé la seua mirada i la meua, quan sense pronunciar paraula ens estavem prometent cuidar-nos i estimar-nos.

Finalment beuriem de la mateixa copa i Gentó trencaria la copa amb el peu recordant la tristesa de la destrucció del temple de Jerusalem. Tot just començavem a caminar plegats.

Pensaments de Blanca

* Em podeu venir a visitar el primer i tercer dissabte de cada mes al call de Tortosa, i el segon dissabte de mes al call de Falset. Cal que reserveu al telèfon 698080050

* Estem treballant en una representació molt especial per al primer divendres de setembre, durant les Festes de la Cinta, a Tortosa. Us mantindrem informats