Recordant Hanukkah, és un viatge en el temps, on Blanca, la Jueva de Tortosa, torna a casa per compartir l’alegria de les nits de celebració de la Festa de les Llums.  

Un esdeveniment que entrellaça un recorregut guiat pels carrers del call jueu de Tortosa, amb la representació teatral i musical, on Blanca, es retrobarà de nou amb instants evocadors de l’encesa de la Hanukkiah a la casa de Tortosa. 

Hanukkah és la Festa dels Miracles, també coneguda com la Festa de les Llums, que es celebra, del 25 del mes hebreu de Kislev al 2 del mes de Tebet. Els dies d’aquesta festivitat varien d’any en any en relació al calendari occidental, encara que sol presentar-se entre finals de novembre i finals de desembre.

Aquest any 2019, està comprés entre el 22 i el 30 de desembre.

La festivitat evoca el miracle que es produeix quan desprès del triomf dels Macabeus enfront del rei selèicida Antíoc Epífanes (s. II a. C.), els sacerdots van encentre de nou la llàntia perpètua del temple de Jerusalem.   Malgrat només disposar d’una petita quantitat d’oli per a la llàntia, que en condicions normals, només hauria servit per un dia, miraculosament es va mantenir encesa durant vuit dies. 

Cada nit, durant la commemoració del miracle, el ritual estableix l’encesa del canelobre de nou braços, la Hanukkiah, que només s’utilitza en aquesta ocasió. 

Els menjars tradicionals de Hanukkah, com els latkes son fregits en oli d’oliva. També els bunyols de Hanukkah o  sufganiyot.

Data: Dissabte 28 de desembre de 2019

19:00h Plaça de la Immaculada – Recorregut pel call jueu de Tortosa

20:00h Museu de Tortosa – Actuació teatral i musical

Imprescindible reserva prèvia al telèfon: 698 080 050

Aportació: 3 €

JORNADES DE LA CUINA JUEVA CATALANA