Records del casament – Les esposalles (1) – La Jueva de Tortosa: Visites guiades teatralitzades

Situar aquell record en el temps em resultava complex. Només em venia el moment, el sempre i el tot. Tots ens sabíem amb el deure de casar-nos per tal d’acomplir el primer manament de la Torà. Els meus pares coneixien bé els pares del Gentó, amb els quals compartien una manera semblant de guanyar-se el pa de cada dia. El meu pare es dedicava a treballar l’argent, mentre que el pare del Gentò es dedicava a tallar petits estris de cuina amb jaspi, els més valorats, els morters .

Els pares no van necessitar de l’ajuda de cap intermediari o alcavot per a buscar-me espòs. Les nostres famílies modestes es coneixien de tota la vida, i aquella amistat va permetre l’entesa per a contraure el compromís del casament.

La primera cerimònia de l’aliança de noces la vam celebrar un any abans del casament, amb la cerimònia del compromís, les esposalles. M’agradava dir-li pel seu nom hebreu, erussin. Aquell dia, el pare del Gentó va prometre que “faria fer esposalles e donar lo anem apellat en abraych quiddocin e fer fer noces en un any”.

Les esposalles havien estat pactades pels nostres pares uns anys abans, quan tan Gentó com jo érem petits. Quin gran i important moment quan Gentó em posà l’anell com a senyal que em prenia com a esposa, mentre pronunciava les paraules de compromís: “Amb aquest anell m’ets consagrada, conforme a la Llei de Moisés i d’Israel.

Hi seguiria el lliurament del contracte matrimonial, la quetubà, on s’acordava el dot que rebia del pare, la nedunya, i tot el que Gentó havia d’aportar en diners, el mohar, i en béns immobles, matanà lehud.

Desprès hi seguirien els capítols matrimonials, tenaim, per tal de deixar clar com es resoldrien les qüestions econòmiques si Gentó o jo moriem i no hi havia descendència. I desprès de referir la formalitat de l’adquisició de l’acta, realitzariem el document de Xetar aharayut, amb el que Gentó es comprometia a tornar la dot a la nostra família en cas que jo morís sense descendència.

En la cerimònia de les esposalles varem escollir a Josuè i Jacob com a testimonis .  Així quedava segellada la nostra unió. Guardaríem els documents en caixa tancada amb clau, com el tresor més preuat.

Davant quedava tot un any de preparatius per al casament.

Pensaments de Blanca

PROPERES REPRESENTACIONS:

Dissabte 17 de setembre a les 10.30 h – Call Jueu de Tarragona

Dissabte 17 de setembre i 1 d’octubre a les 20.00 h – Call Jueu de Tortosa

Dissabte 8 d’ctubre a les 19.00 h – Call Jueu de Falset

Telèfon d’informació i reserves: 698080050